Stories -
January 2024

De digital-first aanpak van March geeft Upway een mooie eerste Belgische basis

Het unieke digitale persoonlijke profiel van March werkte perfect voor Upway.
Het unieke digitale persoonlijke profiel van March werkte perfect voor Upway.

Start-up met grote ambities zoekt strategische eerste locatie

In november 2023 raakte bekend dat de Franse onlineverkoper van tweedehands elektrische fietsen Upway 30 miljoen dollar vers geld had opgehaald voor een groeiversnelling en de bouw plande van een eerste distributiecentrum in België.

Een locatie voor het distributiecentrum had Upway op dat moment nog niet gevonden. Het magazijn moest 2.000 tot 3.500 vierkante meter oppervlakte hebben, waar in eerste instantie een twintigtal werknemers de fietsen zouden ontvangen, opknappen en versturen. Op termijn diende er plek te zijn voor 50 werknemers, volgens expansiemanager Philippe De Schutter.

Upway is een onlineverkoper van elektrische fietsen. Het Franse bedrijf werd in 2020 opgericht door twee voormalige managers van de taxi- en maaltijdbestelsite Uber en wist al snel gerenommeerde investeerders als Sequoia en Exor Ventures, een vehikel van de Italiaanse Fiat-familie Agnelli, als geldschieters aan boord te halen. In de eerste twee jaar kocht en verkocht Upway ongeveer 20.000 tweedehands elektrische fietsen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en de VS; vooral e-fietsen van gerenommeerde merken als Strömer, Riese + Müller, Urban Arrow en Tern. In België heeft het bedrijf overeenkomsten met 200 fietswinkels. Daar kunnen klanten die een nieuwe fiets kopen meteen een inruilprijs voor hun oude e-bike krijgen. De fietsen worden door Upway opgehaald, opgeknapt en verkocht met een korting van 25 tot 65 procent op de nieuwprijs.

Zoektocht naar een ideale locatie

Philippe De Schutter contacteerde March voor de uiterst belangrijke zoektocht naar een eerste distributiecentrum. Daarbij moest er worden gezocht naar een magazijn te huur dat langs de strategische as Antwerpen-Brussel was gelegen, en waar er voldoende gekwalificeerd personeel in de buurt te vinden was.

Het team van March, met als centraal aanspreekpunt Companion Ben Van der Smissen, schoot daarop meteen in actie. Er werd een zoekprofiel opgesteld, en volgens de ondertussen bekende March werkwijze kreeg Upway een eigen persoonlijke pagina op de March website, waarin steeds de relevante panden up-to-date werden gehouden. Zo had Philippe en zijn team steeds een accuraat digitaal overzicht.

Upway knapt tweedehands elektrische fietsen op en brengt ze opnieuw in omloop.
Upway knapt tweedehands elektrische fietsen op en brengt ze opnieuw in omloop.

Shortlist

Upway kon een shortlist van mogelijke panden samenstellen die kon worden overlegd met de hoofdzetel in Parijs. Het pand aan Molenweide 2 in Mechelen was al van bij het bezoek een koploper in de ranglijst van panden. Dat pand voldeed qua locatie mooi aan de criteria: de perfecte locatie tussen Antwerpen en Brussel, met een goede bereikbaarheid zowel met het openbaar vervoer, de wagen en natuurlijk de fiets. Het pand sloot aan op de reeds bestaande vestigingen van Upway in Berlijn en Parijs, zodat de ervaring van efficiënte magazijnindeling die Upway daar reeds had opgedaan maximaal benut kon worden.

"Het digitale overzicht is zeer handig. Zo is alle informatie snel, persoonlijk en up-to-date beschikbaar. Dat zette de toon voor de hele transactiebegeleiding met March." - Philippe De Schutter, Expansion Lead Upway

Contractbesprekingen op tijd

Upway's voorkeur ging dan ook uit naar het pand aan de Molenweide. Maar natuurlijk diende er nog een goed contract opgesteld te worden. March Companion Ben kon dit goed begeleiden, zodat Upway als mooi eindejaarsgeschenk een huurovereenkomst naar gemeen recht kon ondertekenen met de eigenaar, om de site op 1 januari 2024 te betrekken. Als onderdeel van de overeenkomst werd besproken dat Upway zelf nog kantoren kon bouwen, en de eigenaar het plaatsen van een extra poort en raam op zich zou nemen. Op deze manier kon Upway de Belgische site in recordtijd lanceren. Het March team is trots om een steentje te hebben bijgedragen aan de vestiging van een veelbelovende duurzame scale-up in België!

Probeer onze March Matching Engine.

Wat wilt u graag doen?